Förutom att Impossible Plastics säljer sina egna produkter har företaget också ett antal återförsäljare – däribland PacsOn. Henric Wahlgren, hållbarhetsansvarig på PacsOn, ger sin syn på beslutet att börja sälja lastpallar som tillverkats av utsorterad plastråvara.
– Vi har i första hand utvärderat den här produkten ur en kvalitetssynpunkt. Att den är mindre miljöförstörande än andra alternativ är en bonus. I första hand måste det vara en riktigt bra produkt, vilket det är, menar Henric Wahlgren.
PacsOn med Henric Wahlgren i spetsen drar sig dock för att kalla pallarna miljövänliga. Några produkter värda det epitetet anser Wahlgren inte att det finns.
– Däremot kan olika produkter vara en del av en mer hållbar lösning, beroende på faktorer som produktionssätt, materialval och användningsområde, säger han och fortsätter:
– I det här fallet handlar det om plasten som sorterats ut från Europas modernaste plaståtervinningsanläggning. Att producera pallar av trä eller nyplast genererar drygt 90 procent mer CO2-utsläpp. Utifrån alla alternativ som finns här och nu är Impossible Plastics pallar tveklöst bra ur ett hållbarhetsperspektiv.
Samtidigt hävdar Henric Wahlgren att marknadsgenomslaget blir högst begränsat för de produkter som står sig starkt rent hållbarhetsmässigt, men som inte löser den uppgift de är till för att lösa – lika bra eller bättre – jämfört med mer traditionella alternativ.
Från PacsOn:s håll har man därför bedömt Impossible Plastics pallar utifrån kvalitet i första hand, i jämförelse med andra pallalternativ.
– De här pallarna är bättre ur många aspekter. De varken flisar, dammar, suger åt sig fukt eller möglar. Plus att de behåller sin vikt oberoende av om det skulle komma vatten på dem, säger Henric Wahlgren.
Utan dessa faktorer anser Henric att hållbarhetsnyttan, som för alla produkter, uppstår först när den produkt som är mindre skadlig för miljön kan ersätta en produkt som är mer skadlig för miljön.
– Världen blir inte mer hållbar för att vi producerar ”hållbara” produkter och lägger dem på en hylla. Det är först när produkten används i rätt syfte och, som i detta fallet, kan ersätta produkter som har en högre påverkan på miljön som vi kan säga att denna produkt är en mer hållbar lösning än en annan produkt. För att vi ska kunna nå våra hållbarhetsmål så måste vi begränsa mängden nya resurser vi använder och använda våra resurser cirkulärt. Att vi på vägen dit kan använda ett plastreject till att göra produkter av är ett steg på vägen, avslutar Henric Wahlgren.